Spaghetti Carbonara

Dzisiaj mam dla Was Przepis na spaghetti Carbonara. Tym razem jest to specjał K, który wczoraj przygotował to danie na obiad. Zrobił je od A do Z sam, ja tylko się przyglądałam, i zmontowałam krótki filmik, który znajduje się poniżej.

Przepis zaczerpnięty jest ze strony Lidla, serdecznie polecamy, gdyż potrawy wychodzą na prawdę smaczne.

Skład:

(poziom: średni, porcji: 4, czas: ok 40min)

500 g makaronu spaghetti

200 g wędzonego boczku

250 ml śmietanki 30%

3 żółtka

1 ząbek czosnku

cebula

100ml białego, wytrawnego wina

2 łyżki tartego sera

sól

pieprz

bazylia

Sposób wykonania:

1. Boczek (może być to ugotowany lub wędzony, ale my mięliśmy wg przepisu -wędzony) należy pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. W trakcie podsmażania należy stale mieszać, aż do momentu kiedy się zarumieni, a w między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Następnie siekamy cebulę oraz drobno kroimy ząbek czosnku. Zdejmujemy podsmażony boczek z ognia i na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy wino (użyliśmy białego pół wytrawnego) oraz czosnek. Całość dusimy mniej więcej przez 5 minut.

IMG_1409

IMG_1442

IMG_1454

IMG_1473

IMG_1476

2. W misce (może być to kubek jak w moim przypadku) mieszamy żółtka, następnie wlewamy 120 ml śmietany oraz starty ser    (a dokładnie Grana Padano). Pozostałą śmietanę należy wylać do patelni, przemieszać i wrzucić przesmażony boczek. Ustawiamy na mały ogień i do reszty dajemy wymieszane żółtka ze śmietaną oraz serem. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą by potrawa nabrała wyrazistego smaku. Wyłączamy gaz i zdejmujemy patelnię.

IMG_1485

IMG_1491

IMG_1500

IMG_1507

3. Do powstałego sosu wrzucamy przygotowany wcześniej makaron, mieszamy. Bazylię można drobno posiekać i udekorować Nasze danie.

IMG_1512

IMG_1532

IMG_1523

Smacznego!


Dorzucam koszt potrzebnych produktów (uważam, że fajnie jest wiedzieć ile przeznaczyć pieniędzy na wybrane przez nas danie):

Bazylia, w doniczce – 3,99zł

Śmietanka 30% – 2szt po 3,50 zł

Ser Grana Padano – 13,99 zł

Boczek wędzony – 7,49 zł

Razem: 28,97 zł (nie wliczając w to cebuli, jajek oraz soli i pieprzu, które mieliśmy już na stanie)

PS. Zakupy zrobiliśmy w Lidlu, więc ceny mogą się różnić w innych sklepach.

Reasumując, koszt przygotowania nie jest drogi nawet jeśli posilą się daniem tylko dwie osoby, mimo że jest dla 4. Porcje wyszły na prawdę duże, więc śmiało starczy i dla 4 osób. Polecam 😉

Reklamy

2 thoughts on “Spaghetti Carbonara

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s