Sernik Puchatek

Wskoczyliśmy w Nowy 2016 Rok, chciałabym Wam go troszkę osłodzić moim Puchatkowym Sernikiem.

Przepis

Na ciasto (spód):

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 jajko(całe)

żółtko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10dkg margaryny

1 łyżeczka smalcu (niekoniecznie)

Na masę serową:

1kg sera (np.Twaróg sernikowy Pilos)

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru

2 niepełne szklanki mleka

2 budynie(waniliowe lub śmietankowe)

2 jajka

4 żółtka

Sposób wykonania:

  1. Ciasto (spód) – najpierw ugniatamy mąkę z  całym jajkiem, następnie dodajemy cukier, wrzucamy żółtko oraz resztę składników potrzebnych do naszego spodu.
  2. Gotowe, ugniecione ciasto układamy na papierze pergaminowym lub bezpośrednio na blaszkę (mi się lepiej wyciąga sernik kiedy mam go na papierze), ale przed tą czynnością polecam nieco naoliwić spod blaszki lub papier i posypać delikatnie bułką tartą, ponieważ ciasto w trakcie procesu pieczenia nie przypali się a co najważniejsze będzie wygodniej nam je go wyciągnąć.
  3. Nagrzewając piekarnik do 180C przerzucamy ser do miski, do którego dodajemy następujące składniki: połowa szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 2 niepełne szklanki mleka oraz dwa budynie. Wszystkie te produkty łączymy mikserem.
  4. Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy 4 białka do sztywnej piany a na koniec dodajemy 1/2 szklanki cukru.
  5. Powstałą pianę dodajemy do masy serowej (możecie z niej odłożyć 1/3 piany na koniec pieczenia a jeśli nie chcecie to teraz dajecie ją całą). Delikatnie mieszamy łyżka lub mikserem na najniższych obrotach.
  6. Gotową masę wylewamy i równomiernie łyżką lub szpatułką smarujemy wcześniej wyłożoną na blaszce spód ciasta.
  7. Wstawiamy na 60minut do pieca. Jeśli chcecie delikatną rosę na wierz placka to w 50minucie nałóżcie resztę pozostawionego białka i pieczecie jeszcze  przez 10minut aż do zakłócenia się naszego Puchatego Serniczka.️
  8. Wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje. Jest delikatny, miękki i puszysty.

 

image

FullSizeRender(19)

FullSizeRender(20)

FullSizeRender(21)

image

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s