Prosty sposób na Szarlotkę

Trochę po walentynkowo, ale wciąż w klimacie. Mam dla was prosty przepis na podniebna szarlotkę. Jest nie za słodka, lekka można śmiało podawać ja z gałka ulubionych lodów.

Jak mawiają: „przez żołądek do serca”, możecie zaskarbić podniebienie swoich gości czy drugiej połówki.
Wasza lista zakupów:

Składniki:
6 dużych jabłek/lub gruszek
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g masła (najlepiej o zawartości masła 82% ja skorzystałam z Lurpak)
160 g cukru pudru
400 g mąki pszennej typ 450
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób wykonania:
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, następnie robimy niewielkie zagłębienie.
2. Dosypujemy resztę suchych składników dopiero na samym końcu pokrojone masło.

FullSizeRender(40)FullSizeRender(39)Wszystko siekamy nożem do momentu powstania niewielkich kawałków przypominające ryż. Po czym wszystko zagniatamy na jednolita masę.
3. Ciasto dzielimy na dwie części , jedną większą (spód) oraz mniejsza (kruszonka), a następnie wkładamy na ok 30min do lodówki.
4. Kiedy ciasto leżakuje w chłodnym miejscu przystępujemy do obrania  umytych wcześniej owoców.

FullSizeRender(38)FullSizeRender(37)
5. Następnie jabłka lub gruszki siekamy za pomocą tarki, na największych jej oczkach.
6. Pokrojone owoce zakrapiamy niewielka ilością soku ze świeżej cytryny, co sprawi ze tak szybko nie ściemniają.
7. Wyciągamy ciasto z lodówki. Większa cześć rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm. Średnica ciasta powinna być większa od formy o 2 cm.
8. Rozwałkowane ciasto przenosimy do formy (moja była okrągła).

FullSizeRender(36)
9. Ciasto dobrze dociskamy do formy a następnie delikatnie nakłuwamy je widelcem.
10. Wkładamy je do rozgrzanego do 200*C piekarnika, pieczemy przez chwile ( musi się ze złocić).
11. W czasie kiedy spód jest w piecu ubijamy dwa białka do gęstej masy(efekt ubitej śmietany). Na koniec miksowania dodajemy 3/4 szklanki cukru i mieszamy na największych obrotach do momentu ujednolicenia masy.
12. Zarumieniony spód wyciągamy z piekarnika.
13. Nakładamy ma niego farsz a następnie ubite białko.
14. Na samym końcu kruszymy mniejsza cześć surowego ciasta.

FullSizeRender(35)FullSizeRender(34)
15. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do 160*C i pieczemy przez 40min.
16. Po tym czasie wyciągamy z pieca i dekorujemy posypując je cukrem pudrem.

FullSizeRender(33)
17. Po wystygnięciu szarlotka gotowa jest do zjedzenia.

IMG_6395

Smacznego!

Pozdrawiam, Kasia:)

Reklamy

4 thoughts on “Prosty sposób na Szarlotkę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s