Prosty przepis na Salceson z jabłkami

Do dzisiejszej kawy mam dla Was prosty przepis na przepyszne ciasto salceson-owe z jabłkami.
Pogoda Nas nie rozpieszcza jak wczoraj czy dwa dni temu, dlatego małe słodkie co nieco do kawy doda energii i poprawi samopoczucie😉
Zatem do dzieła!

Składniki:
5 dużych jabłek
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej typ 450g
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 czubate łyżki kakao
1 1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżeczki sodki
1 łyżeczka cynamonu
cytryna

Sposób przygotowania:
1. Na początek wbijamy całe jajka, następnie wsypujemy obie mąki i kakao.

2. Do reszty składników dodajemy szklankę cukru trzcinowego oraz dwie łyżeczki sodki.


3. Wszystko razem łączymy mikserem na najwyższych obrotach.

FullSizeRender-8
4. Po zmiksowaniu wlewamy szklankę oleju i mieszamy go z resztą.

5. Umyte jabłka należy obrać i pokroić nożem na drobne kawałki oraz zakrapiamy cytryną by nie sczerniały.
6. Owoce wrzucamy do ciasta, łyżką łączymy je z ciastem w trakcie dodając cynamon.
7. Do wyłożonej papierem formy przekładamy gotową masę.


8. Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego (180*C) piekarnika.
9. Czas pieczenia to między 45 a 55 minut.
10. Po upieczeniu pozostawić placek w wyłączonym piekarniku przez ok 2/3min a następnie uchylamy lekko drzwiczki, po upływie 5 minut można spokojnie wyłożyć ciasto z pieca do pełnego wystudzenia.

FullSizeRender-13FullSizeRender-14

Smacznego!

PS. Miłej niedzieli i udanego tygodnia 🙂

Pozdrawiam, Kasia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s