pstrąg pod szpinakową pierzynką

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na Pieczonego Pstrąga ze Szpinakiem.

Pora wakacyjnie obiadowa, danie te doskonale wpisuje się w letni klimat. Jest syte, ale za razem lekkie. Zapewniam, że po nim nie poczujecie się ociężali:P

Przepis zaczerpnęłam z opakowania po rybie, którą kupiłam w Lidlu (więcej inspiracji znajdziecie na ich stronie, Tutaj).

Długopisy czy telefony w dłoń i notować potrzebne produkty;)


Składniki:

(porcja dla dwóch osób)

2 filety z pstrąga (1 opakowanie)

250 g szpinaku (świeży lub mrożony)

ser typu greckiego (np. Gretikos z Pilos)

1 ząbek czosnku

sól

pieprz (czarny, ziołowy)

1 łyżka masła

2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych do posypania

Sposób wykonania:

  1. Wyciągamy z opakowania próżniowego nasze filety, płuczemy je pod bieżącą wodą, następnie je osuszamy papierem kuchennym i posypujemy solą, pieprzem (ziołowy/czarny).FullSizeRender(161)
  2. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kawałek masła, w między czasie siekamy ząbek czosnku .
  3. Wysypujemy szpinak na patelnie. Kiedy będzie już miękki dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser.
  4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, pozostawiamy na ogniu jeszcze z dwie, trzy minuty i odstawiamy z ognia.
  5. Osuszone filety rozkładamy w naczyniu termoaktywnym, otulamy je pierzynką z zielonego szpinaku.
  6. Następnie wkładamy danie do rozgrzanego do 180 *C piekarnika.
  7. Czas pieczenia, to 25 minut.
  8. Po upływie tego czasu, wyjmujemy i lekko oprószamy gotowe danie orzechami.

FullSizeRender(168)

Smacznego!

Pozdrawiam, Kasia 🙂

 

Reklamy

4 thoughts on “pstrąg pod szpinakową pierzynką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s