Buraczane placuszki

Hejka, tak jak obiecałam dotrzymuje słowa, dziś wtorek a więc nowy post.

Kto śledzi IG ten wie, że zapowiedziałam Wam przepis na przepyszne Buraczane placuszki.

Zanim zabierzecie się do roboty, sprawdźcie czy wszystkie produkty macie w swojej kuchni;)

 Składniki:

(porcja dla 2 osób, czas wykonania ok 20 min.)

4 buraki

1 cebula

pęczek koperku

2 jajka (najlepiej z wolnego wybiegu)

3 łyżki mąki pszennej (oczywiście możecie dodać innej ja miałam taką)

łyżeczka: soli, pieprzu, czarnuszki, kozierki mielonej

olej (wykorzystałam olej kokosowy)

jogurt grecki lub śmietana

Sposób wykonania:

  1. Umyte i obrane buraki zetrzyj na tartce (duże oczka), następnie dodaj do nich startą cebulę.
  2.  Koperek drobno posiekaj.
  3. Przed dodaniem koperku odsącz wodę od buraków i cebuli. Najwygodniej jest przełożyć je do innego półmiska.
  4. Do składników dodaj trzy czubate łyżki mąki oraz sól, pieprz i resztę ziół. Wymieszaj wszystko łyżką lub łopatką.
  5. Na patelnię nałóż niewielką ilość oleju.
  6. Łyżką na rozgrzaną patelnię nanieś masę.
  7. Placuszki smaż na niewielkim ogniu, po ok 3 min z każdej strony.
  8. Podaj z serkiem greckim lub śmietaną.

Ps. Idealne na śniadanie, obiad i kolacje 😉 Jeśli je zrobicie, to podzielcie się swoimi wrażeniami.

Idealne na śniadanie obiad i kolacje 😉

FullSizeRender(6)IMG_4673IMG_4675

Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s