Natknęłam się na przewrotny muffinkowy przepis Ani Lewandowskiej, gdyż nie zawiera ni krzty cukru, tylko są wykonane na słono z witaminową bombą.
Wahałam się czy je upiec czy raczej nie, bo jak to muffinki nie byłyby na słodko?! To w brew wszelkim zasadom! A jednak po chwili namysłu poszłam do sklepu po produkty i zrobiłam te jakże zdrowe muffinki! Ania w swoim filmiku miała racje, ze moze nie wyglądają zbyt szałowo i apetycznie to są przepyszne. Polecam je do pracy, do szkoły czy do podróży, ponieważ nie dość, ze są pożywne to jeszcze smaczne.
A oto przepis na wspomniane ciasto:
SKŁAD:
(poziom:łatwy, czas ok 45 min.)
6jajek
papryka np. czerwona i żółta
ser feta
cukinia
curry
kurkuma
sól
pieprz
Sposób wykonania:
1. Wyparzyłam jajka, umywam warzywa oraz obrałam cukinie ze skórki.
2. Kroimy w kostkę wszystkie potrzebne składniki.
3. Oddzieliłem żółtka od białek.
4. Należy ubić najpierw białka, w trakcie miksowania dodaje odrobinę soli.
5. Następnie dodajemy do ubitych białek żółtka i ponownie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Po czym wsypujemy wedle uznania sól, pieprz, curry oraz kurkumy i znowu mieszamy ale na niskich obrotach. Ja wymieszałam je łyżką i tez w sumie było dobrze 😉
6. Do foremek wrzucam kawałki warzyw oraz pokrojony ser feta.
7. Wlewam do pełna do każdej z nich ubite wcześniej jajka z dodatkiem przypraw.
8. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wkładam ciasto, na około 20min (muszą uzyskać jasnobrązowy kolor, bo w tedy są gotowe – ja swoje musiałam nieco jeszcze dopiec).
Smacznego!
Ciekawa alternatywa dla słodkich odmian.
PolubieniePolubienie
tez mi się podoba 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sama jeszcze nie próbowałam zrobić na słono, ale dużo już widziałam przepisów i wiele słyszałam zachwytów. Muszę w końcu spróbować!
PolubieniePolubienie
Szczerze polecam😉
PolubieniePolubienie